Tärinäterapialla apua stressinhallintaan

Yksi todella tehokkaista stressin purkumenetelmistä on TRE-menetelmä (Trauma Releasing Exercises.) Eläimillä on luontainen kyky purkaa stressin tärisemällä sen heti stressaavassa tilanteessa pois. Ihmiset ovat vieraantunteet tästä taidosta ja kyvystä, vaikka myös meillä tämä sama taito on olemassa.

Minulla on ollut elämässäni vaihe, jossa kärsin voimakkaasta kehollisesta ja henkisestä stressistä. Kehossani oli paljon jännitystiloja, jotka toivat erilaisia särkyjä eri puolille kehoa. Silloiset voimakkaat selkä –ja hermokivut osittain aiheutuivat näistä jännitystiloista.

Kehoni on osannut luontaisesti purkaa stressiä tärinällä jo ennen kuin olin tähän menetelmään tutustunut. Alkuun tämä oli pelottavaa, sillä en ymmärtänyt mitä minulle ja keholleni oli tapahtumassa. Tuolloin en vielä tiennyt, että kehoni on todella viisas ja tietää aina mitä tarvitsee tehdä voidakseen hyvin. Kuvittelin tärinän johtuvan paniikkikohtauksesta, mutta jälkikäteen ymmärsin, että tärinä on kehon terve reaktio stressaaviin tilanteisiin ja tunteisiin.

RentoutuminenKäytän tärinäterapiaa säännöllisesti, koska se ylläpitää hyvää kokonaisvaltaista terveyttäni.

Tukahdutamme paljon erilaisia emootioita eri puolille kehoa, jotka aiheuttavat erilaisia oireita. Erityisesti jännitystilat kertyvät psoas-lihaksiin. Psoas lihakset lähtevät selkärangan alimmista nikamista, kulkevat lantion kautta ja kiinnittyvät reisiluun yläpäähän. Kyse on siis lonkan koukistajista. Nämä lihakset osallistuvat pystyasennon ja tasapainon ylläpitämiseen ja kävelemiseen. Tärinäterapialla jännitykset alkavat purkaantumaan erityisesti aluksi psoas-lihaksista ja sieltä harjoittelun avulla laajentuen koko kehoon.

Menetelmän avulla ihmiset ovat saaneet apua mm: energian lisääntymiseen, unenlaadun ja mielialan paranemiseen, traumaperäisten stressihäiriön oireisiin, stressin vähenemiseen ja lihas- ja selkäkipujen vähenemiseen.

Tre-kursseja järjestetään eri puolilla Suomea ja kurssit ovat erittäin suosittuja. Kurssilla opit menetelmän perusteet. Perusteet on myöskin mahdollista opetella tre-ohjaajan yksilö-ohjauksessa.

Trauma Releasing Exercises eli TRE on yksinkertainen ja helposti omaksuttava itsehoitomenetelmä, jonka vaikutuksen ilmenevät nopeasti. TRE rentouttaa, aktivoi ja mobilisoi stressin ja traumaattisten kokemusten jännittämiä lihaksia. Menetelmässä käynnistetään lihasten vapinana tai tärinänä alkavan luonnollinen ja nopeasti vaikuttavan palautumis-mekanismin.

Syvien lihasjännitysten vapautuessa kehossa herää luontainen pyrkimys kokonaisvaltaiseen eheytymiseen, jolloin kehon aistimukset, tunteet ja ajattelu jäsentyvät uudelleen yksilön omaksi tavaksi kokea itsensä ja olemisensa. Näin harjoitus voi käynnistää laaja-alaisen prosessin, josta on apua myös nykyhetken stressinhallinnassa.”

Lisätietoa aiheesta, saat tältä sivulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *